Juho Hänninen: Led-kakku 7# 24.1 - 4.2.2017

Suomalaisten aikakausilehtien lukeminen kärsii digitaalisena aikana, mutta suomalainen omakustannevetoinen zine-kulttuuri elää ja voi hyvin! Pienlehtikulttuurin vaalimisesta saa kiittää ainakin osittain helsinkiläistä Juho Hännistä. Yhdessä Juuso Paason kanssa hän on koonnut ja digitoinut vuosien 2014-2016 aikana vuosien 1977-1982 välillä julkaistuista punkpienlehdistä koostuvan Oranssin pienlehtiarkiston. Työ palkittiin vuonna 2015 vuoden arkistotyönä. Hänninen hän on toimittanut myös legendaarista Tekken-zineä, sekä sittemmin Led-kakkuna tunnettua pienlehteä.

Vallilan Haciendaa eli Mustaa Härkää vastapäätä on Mäkelänkadulla Asbestos Art Gallery. Asbestos-kollektiivin pyörittämissä tiloissa on tällä hetkellä näytillä Hännisen toimittama seitsemäs Led-kakku. Yllättävää tässä yhteydessä aidosti onkin se, että Hännisen toimittama lehti todella on hyytelökakku tai itse asiassa näitä on esille puisilla jalustoilla kaksi, perinteinen liivatteesta kasattu hyytelökakku ja sen vegaaninen versio. Kakkujen sisällä on pari kappaletta led-valoja ja itse lehti. Lehden sisältö taas on B2-kokoisina suurkuvatulosteina ripustettuna gallerian seinille. Kolmannella jalustalla on hopeisella spraylla maalattu kasettinauhuri, joka toistaa päättymättömällä nauhalla AC/DC:tä. Itse lehden sisältö muistuttaa tämän hetken graafisen suunnittelun ja mainosalan trendejä sen parhaimmissa esteettisissä puolissaan ja irvikuvassaan. Internetin ja teknologian historiasta on löydetty arkeologista kuvastoa kuten Tomb Raider-pelin Lara Croft. Materiaaleissa käytetään karua typografian ja fonttien väriosaamista kursiivin ja arialin harmoniassa, yhdistettynä masentavan ironisiin ja korneihin ”welcome to the world”-tyylisiin sloganeihin. Työt eivät suinkaan myötäile tai kosiskele vaikkapa GRMMXI-kollektiivin tyylistä anarkista graafista kompetenssia vaan haastaa pohtimaan internet-ajan älyllistä luonnetta moniulotteisesti. Hänninen onnistuu näyttelykokonaisuudellaan pikittämään aikamme niin aikamme semanttista kuin visuaalista kieltä ilman häikäilemätöntä matkimista. ” Rock-musiikki ja jäätelö ovat siivittäneet prosessia muiden mieltä kiihottavien aineiden ohella. Lauantaina 27.1. järjestetyssä tapahtumassa koettiin myös jonkinlainen ihme, kun yksi kakun jääkaapissa kärähtämä lamppu alkoi yht’äkkiä toimimaan. Kakut ovat alkaneet homehtumaan pinnasta.” valaisee Hänninen näyttelyn sisällön inspiraation lähteitä ja kulkua.

” LED-Kakun idea syntyi älynväläyksessä mieltä askarruttaneesta kysymyksestä vuonna 2014. Jos laittaisi led-lampun ja patterin tiukasti elmukelmun sisään, palaisiko lopputulos hyytelön sisällä? Hankin tarvittavat välineet ja tein prototyypin lasten hiekkalelumuottiin keltaisesta hyytelöstä ja punaisesta lampusta. Lopputulos toimi ja maistui mangolta.” kertoo Hänninen ideansa ja lehden historian syntyä. Vuonna 2014 Hänninen oli lopettanut toimittamansa Tekkenin keskittyen yliopiston pääsykokeisiin. Maanisen kokeisiin lukemisen aikaan, myös pää oli täynnä maanisia ideoita, joista seurasi sattumien kautta ensimmäinen Led-kakku-lehti. ” Vuoden 2015 kesäkuussa seurasi kaksi maanista viikkoa, jonka aikana muun muassa seisoin päivän Rautatieasemalla Haluan työtä-kyltin kanssa, haastattelin kahta töölöläistä kivijalkakauppiasta sekä Karkkiautomaatti-yhtyeen Janskua. Kirjoitin yhden parodian kevyt straight edge-bändistä, pyöräilin Lahteen ja nauhoitin vahingossa paikallisen levykauppiaan pahoinpitelyn.” kuvaa Hänninen ensimmäisen numeron syntyvaiheita. Idea kakuksi päätyvästä lehdestä Hännisellä oli ensimmäisestä numerosta asti. ”Viittaan Led-Kakkuun itseensä ensimmäisen numeron sivuilla haastatellessani töölöläistä antiikkikauppiasta Asko Lainetta laakerinlehtien päihdekäytöstä. Hän lahjoitti minulle kerran oksan puustaan ja opasti minut laakerinlehtien mutustamiseen. En itse havainnut vaikutusta.” kertoo Hänninen.

Lehtijulkaisujen ja taiteen suhde ei ole taidehistoriallisesti uniikki. Avantgardistisissa 1900-luvun alun taideliikkeissä kuten dadaismissa ja surrealismissa painotuotteilla oli manifesteille, runoudelle ja kuvataiteille oma roolinsa. Myöhemmin lehti-pohjaa on käyttänyt vaikkapa fiktiivistä muotiyritystä edustava Bernadette Corporation-kollektiivi omissa näyttelyissään. Rullalautailuun keskittynyt suomalainen Hai Jump-zine julkaisi taas yhden numeronsa skeittilaudan grafiikoina. Hänninen onnistuu kuitenkin Asbestossa luomaan monimediumisen painotuotteen, sekä aidon galleriakokemuksen. Oli Led #7 sitten taidetta tai ei. ”LED-Kakku ei ole erityisen iskevä tai hyvin suuhun sopiva nimi. Lähinnä omituinen ja askarruttava. Tekemällä led-kakusta totta oli lehtisarjan nimikin oikeutettu.” pohtii Hänninen. Alun perin seitsemän lehden sarjaksi tarkoitettu lehti on nyt mahdollisesti tullut matkansa päähän. ” Minulla on idea vielä lehden kahdeksanneksi numeroksi, mutta minulla ei ole sisältöä eikä varsinaista tarvetta toteuttaa sitä. Luulen, että kahdeksannen numeron idea siirtyy johonkin tulevaisuuden lehtisarjaan. ”

Asbestos Art Space , Mäkelänkatu 45, 00550 Helsinki. Led-kakku 7# esillä vielä 4.2 Auki ma-la 13-18.00. Lauantaina 4.2 klo 19.00 asti, kello 18.00-19.00 keskustelutilaisuus avoimista kulttuuritiloista, keskustelemassa Hanna Räty, Pauliina Holopainen, Erkka Luutonen ja Sakari Tervo. Itse kakkujen reseptit LED-Kakun resepti.

Vesi (1 litra) Liivate (2 prk) Elintarvikeväri Elmukelmu Paristo LED-lamppu

*Liuota puolet liivatteesta kiehuvaan veteen (½ litraa) ja lisää siihen haluamasi väri. Odota, että liivateneste jäähtyy paksuksi nesteeksi. *Leikkaa kakkumuotin pohjalle leivinpaperi. Vinkki, kostuttamalla paperin saat sen tarttumaan muotin pohjaan. *Kaada jäähtynyt ja hieman tukevoitunut liivateneste muottiin. Täytä muotti hieman alle puolivälin. Laita muotti jääkaappiin.

*Aseta led-lamppu paristoon kiinni. Lamppu syttyy. *Elmukelmuta lamppu tiivisti. Vinkki, kiedo yli jäävä kelmu lampun ”kaulan” ympärille.

*Kun liivate jääkaapissa on hyytelöitynyt lisää elmukelmuun kiedotut lamput hyytelön päälle. *Toista ensimmäinen kohta ja kaada neste muottiin.

VINKKI: *Voit maustaa kakun nesteen millä haluat. Sokeri, tee tai alkoholi ovat kaikki mahdollisia vaihtoehtoja. *Voit halutessasi käyttää useita värejä kakun eri kerroksiin. *Kakussa voi olla useita lamppuja tai muitakin esineitä sisällä. Myös syötäviä.

LED-Kakun resepti (vegaaninen)

Vesi (1 litra) Agar agar (2 pss) Elintarvikeväri Elmukelmu Paristo LED-lamppu

*Liuota agar kiehuvaan veteen (½ litraa) ja lisää siihen haluamasi väri. Odota, että agar agar -neste jäähtyy paksuksi nesteeksi. *Kaada jäähtynyt ja hieman tukevoitunut agar ahar -neste muottiin. Täytä muotti hieman alle puolivälin. Laita muotti jääkaappiin.

*Aseta led-lamppu paristoon kiinni. Lamppu syttyy. *Elmukelmuta lamppu tiivisti. Vinkki, kiedo yli jäävä kelmu lampun ”kaulan” ympärille.

*Kun agar agar jääkaapissa on hyytelöitynyt lisää elmukelmuun kiedotut lamput hyytelön päälle. *Toista ensimmäinen kohta ja kaada neste muottiin.

VINKKI: *Voit maustaa kakun nesteen millä haluat. Sokeri, tee tai alkoholi ovat kaikki mahdollisia vaihtoehtoja. *Voit halutessasi käyttää useita värejä kakun eri kerroksiin. *Kakussa voi olla useita lamppuja tai muitakin esineitä sisällä. Myös syötäviä.

© 2023 by Mission Gallery. Proudly created with Wix.com 

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now