top of page

3.11.-7.11. Jan Anderzén: Tomutonttu ratsastaa pilvien halki


Kun kuuntelee sopivassa asennossa kaikista tavallisinta blues-rock -renkutusta saattaa se kuulostaa naurettavan omituiselta. Silloin muistuu mieleen, että on vaellettu haarautuvien polkujen puutarhan ainutlaatuiseen soppeen, ja tästä eteenpäin vievät polut haarautuvat nekin.


Parikymmentä vuotta sitten Jan Anderzén otti tehtäväkseen tuoda Tomutontun musiikin ihmiskorvin kuultavaksi. Asbestos Art Space -tilaan rakentamassaan esityksessä hän sovittaa ylleen naamaria ja kurkistaa tylsän tuolle puolen, jossa määrää vaihtoehtoinen logiikka. Pyrkimyksenä on kommunikoida pos/neg -akseleista välittämättä välähdyksiä "mysteeristä", tietämättömyydestä, ja tehdä se riemastuttavasti.


Tontut edustavat alkuperäistä lisättyä todellisuutta. Tomutontun musiikki nousee satunnaisen joutomaapöpelikön svengistä, eikä "sävellyksen" ja "tuotannon" välille voi tehdä eroa. Kaikki tapahtuu liian nopeasti, muttei tarpeeksi nopeasti. Miksi musiikki toisinaan vaikuttaa meihin niin voimakkaasti? Tämän kysymyksen kipinästä Tomutonttu syntyi.


Esitys on ensimmäinen osa Jan Anderzénin Helsinkiin talvella 2023–24 levittäytyvästä kolmiosaisesta Tomutonttu-sarjasta. Kiitos Koneen Säätiölle työskentelyn tukemisesta.

Esitysajat:

pe 3.11. klo 17 ja 18

la 4.11. klo 14 ja 15

su 5.11. klo 14 ja 15

ma 6.11. klo 17 ja 18

ti 7.11. klo 17 ja 18

Esitys kestää noin 45 minuuttia. https://www.janderzen.net/

Comments


bottom of page