top of page

3.2.-14.2. Sannu Vaarala: Earthy NeonsAvoinna:

Avajaiset 3.2. klo 17-20

ma-pe klo 13-19

la-su klo 12-16


Tekstiilitaideteoskokonaisuus ravistelee käsitystämme luonnosta, sen väreistä, muodoista ja paikoista. Luonto ja urbaani eivät rajaudu toisistaan erillisiksi vaan ovat vuoropuhelussa keskenään. Ihminen pyrkii muokkaamaan ja rakentamaan ympäristöään. Toisaalla luonto ottaa vallan hylätyssä rakennuksessa tai asfaltin rakosessa. Tekstiilitaiteen keinoin Asbestos Art Space -taidetilan seinät ja lattian ottavat valtaansa luonnon muodot ja värit runsaina ja riehakkaina pälvinä. Näyttelyn nimiteos Earthy Neons kyseenalaistaa ajatusta maanläheisistä sävyistä. Elävä luonto on liikkeessä ja täynnä energiaa, pakkasen puremat lehdet saavat pinkin reunan ja kannon päällä ja puunrungoilla hehkuvat neonoranssit ja -keltaiset. Earthy Forms taas kiinnittää huomion sammaliin, jäkäliin ja sieniin, joiden muotokieli tuo mieleen niin merenalaiset maailmat kuin tieteiselokuvien ihmeet. Juuret - metsänpeitto -teoksessa yhdistyvät kansanperinteestä tuttu metsänpeitto, jossa luonto kaappaa kulkijan, tilkkutekniikan perinne peittojen ja suojan tuottamisena, sekä ajatus puiden ja kasvien juurista metsää verhoavana peitteenä. Näyttelyssä esille tulevat maanläheiset sävyt myös hyvin konkreettisesti Kuukello laulaa auringon aikaa -teoksessa, jonka pehmeät puuvillakankaat on värjätty taiteilijan keräämillä luonnonväriaineilla. Lämpimänä hehkuvat kuunsirpit heijastavat sitä valoa, mistä kasvit ovat saaneet elinvoimansa. Luonnon ja urbaanin ajalliset kerrokset ovat läsnä nykyhetkessä, kun elämä eri muodoissaan punoo verkostoja ja yhteyksiä toisiinsa.


Sannu Vaarala (1990) on Rovaniemellä ja Kittilässä työskentelevä tekstiilitaiteilija. Hän työstää kokeellisia kolmiulotteisia tekstiilitaideteoksia tilkkutekniikan, ompelun ja kirjonnan menetelmiä soveltaen. Hän kyseenalaistaa teoksissaan hyvän maun rajoja ylitsepursuavilla muodoilla ja väreillä. Pitkillä kävelylenkeillä hän inspiroituu urbaanista kulttuurista kuten siltojen alla olevista graffiteista ja rumankauniista rakennuksista. Luonto on kaupungissa läsnä ja maisemat vaihtuvat kerrostaloista metsiköihin. Nähty yhdistyy teoksissa kokonaisuudeksi, jossa luonto ja urbaani keskustelevat keskenään. Ihmisen tekemää ympäristöä ja luontoa ei voi repiä irti toisistaan, vaan ne limittyvät yhteen.


Vaarala on perehtynyt tilkkutyön traditioon ja erilaisiin tekotapoihin useamman vuoden ajan ja hionut kokeilujen kautta teknistä osaamista ja materiaalin tuntemusta. Hän valikoi materiaalit huolellisesti ja käyttää mahdollisimman paljon kierrätettyjä ja uusiokäyttöön soveltuvia materiaaleja. Taiteilijana hän kokee vastuuta katsoa asioita uudella tavalla ja tutkia olemassa olevia mahdollisuuksia. Hän käyttää paljon aikaa materiaalien uudelleen muokkaamiseen värjäämällä kangasta ja työstämällä yksityiskohtia roskiksi luokiteltavista objekteista. Häntä kiehtoo tekstiilitaiteessa myös teospintojen kosketeltavuus ja langoilla tikatut viivat, jotka voi kokea myös tuntoaistilla. Hän käyttää vettä, silitysrautaa ja neulaa kaarevien ja kolmiulotteisten kangaselementtien toteuttamiseen.


Sannu Vaarala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on käsitellyt teoksissaan urbaanin ja luonnon välistä vuoropuhelua, kulttuurin ajallisia kerroksia sekä identiteettiä. Vaarala tekee tekstiili-, ympäristö- ja yhteisötaidetta myös KILOTTAA-kollektiivin jäsenenä.Sannu Vaarala

sannapauliina.vaarala@gmail.com

040 7009 050

Instagram: @sannu_vaarala

@sannu_vaarala.artgram


Comments


bottom of page